Bouwtechnische keuring: voor of na aankoop huis?

Je gaat verhuizen en hebt een heel mooi huis op het oog wat naar jouw wensen lijkt te zijn. Je bent vaak zo weg van het huis, dat je alle minpunten niet zo goed dit. Dan is het slim om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Maar wanneer doe je dit?

Waarom een bouwtechnische keuring?

Je laat een bouwtechnische keuring uitvoeren op het huis dat je graag wilt kopen, zodat deze geïnspecteerd kan worden op gebreken. Dit is vooral verstandig om te doen bij een huis wat al wat ouder is. Zo weet je als koper meteen waar je aan toe bent. Je kunt daarna alles bekijken in een bouwtechnisch rapport hoe de staat van de woning is. Dit kost vaak een paar honderd euro, maar die kosten kun je wel weer van de belasting aftrekken.

Wanneer een bouwtechnische keuring?

De meest ideale situatie is om een keuring te laten uitvoeren nog voordat je een bod doet. Je weet dan precies waar je op biedt en als er nog heel veel aan het huis gedaan moet worden, kun je je bod daarop baseren. Echter is dit op papier het meest ideaal, want in praktijk is er meestal geen tijd voor. Mensen moeten er dan snel bij zijn, dus wachten ze met de keuring totdat ze aan het onderhandelen zijn of je kunt een bod uitbrengen onder voorbehoud van een bouwtechnische keuring. Mocht er dan toch heel veel mis zijn aan het huis en je toch liever op zoek gaat naar een andere woning, dan kun je je bod weer intrekken.

Altijd een keuring doen

Het is heel verstandig om altijd een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren. Zeker als je helemaal verliefd bent op die mooie koopwoning. Het huis kan nog zo mooi zijn, maar als je er later achter komt dat er allemaal gebreken aanzitten, dan is dat ook zonde. Schakel dus een professioneel bureau in die jou precies kan vertellen wat de staat van het huis is en wat de eventuele renovatiekosten gaan zijn. Daar kun je dan weer rekening mee houden als je een bod uitbrengt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *